
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
  

 

 

 

 

 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-361 

Issued: July 1993 

Since the adoption of the Rules of Professional Conduct in 1990, the Kentucky 
Supreme Court has adopted various amendments, and made substantial revisions 

in 2009. For example, this opinion refers to Rule 2.2, which was deleted.  It was 
replaced by Rule 2.4, entitled “Lawyer serving as third-party neutral.”  Lawyers 

should consult the current version of the rules and comments, SCR 3.130 (available 
at http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Question: Are lawyers in private practice disqualified from serving as mediators in 
voluntary or court-annexed divorce mediation? 

Answer: No. 

References: Rule of Professional Conduct 2.2; KBA E-335 (1989); ABA Standards of 
Practice for Divorce Mediation (1984), Standard III [ABA Standards]; 
Ethical Standards of the Society of Professionals in Dispute Resolution 
(1986), Standards 1 and 4 [SPIDR Standards]; Code of Ethics of the 
American Arbitration Association (1977) Canon I D and Canon II [AAA 
Standards]; J. Dzienkowski, Lawyers as Intermediaries, 1992 U. Ill. 
L.Rev. 741-817 (1993). 

OPINION 

In KBA E-335 the Committee opined that a Kentucky lawyer may participate in 
"divorce mediation," either as a mediator or as a lawyer for a party who is engaged in 
mediation. The question presented is whether a lawyer who practices domestic 
relations/divorce cases can serve as a mediator, or whether there is some automatic 
disqualification. 

The Committee is of the view that there is no per se rule of disqualification. 
Indeed, we start with the assumption that it would be highly desirable for domestic 
relations mediators to be trained in the law and be experienced in the field of domestic 
relations law. While a stricter rule may apply for Trial Commissioners and part-time 
prosecutors, we see no reason why a lawyer in private practice should be precluded from 
serving as a mediator from time to time. 

On the other hand, a mediator has a duty to be impartial. ABA Standard III; 
SPIDR Standard 1. If the lawyer mediator has represented one of the parties in the past it 
may be difficult for the mediator to be impartial. ABA Standard III A. Certainly, one 
might question the impartiality of the mediator if one of the parties is a present client of 
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the lawyer or of his or her firm [or for that matter, in any professional, business or 
personal relationship with a party]. ABA Standard III A; AAA Canon II (disclosure of 
interests). A person who serves in such a role should avoid entering into any such 
relationship if this might create the appearance that the intermediary had been influenced 
by the anticipation or expectation of that relationship or interest. Cf. ABA Standard III A; 
AAA Canon I D. Compare Rules 1.12 (former judge or arbitrator) and 2.2 (lawyer as 
mediator). In the absence of consent by all affected parties, the mediator should not 
represent any party in the same or a substantially related matter. 

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the 

Kentucky Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 
(or its predecessor rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


